Boterkoek

In Nederland is boterkoek een hele bekende koek. De boterkoek ziet er uit als een mooi plat heerlijke ronde koek. Een grote deel van de boterkoek wordt traditioneel gemaakt met boter. De boterkoek wordt heel vaak gebakken in een zo geheten boterkoekvorm. Deze vorm heeft een diameter van 20 tot 24 cm. De heerlijke boterkoek mag alleen boterkoek genoemd worden als er een bepaald soort boter wordt gebruikt: roomboter.

boterkoek

Boterkoek Recept

- 375 gram bloem
- 340 gram roomboter
- 270 gram witte basterdsuiker
- Een kwart van een theelepel zout
- 9 gram vanillesuiker
- 1 ei
- Kom
- Een kleine kom
- Vork
- Kwast
- Oven
- Boterkoekvorm of een Cakevorm
- Bakpapier

Bereiding boterkoek

Als eerste verwarm je de oven tot 170 graden Celsius. Daarna pak je de boterkoekvorm en vet je deze in met boter. Vervolgens doe je bakpapier in de boterkoekvorm (op de boden en aan de zijkanten). Pak je kom en doe vervolgens de volgende ingredi├źnten in de kom: bloem, roomboter, basterdsuiker, zout, vanillesuiker. Mix het goed door tot het een mooie deeg wordt. Het deeg doe je daarna in de boterkoekvorm en druk het deeg plat. Dit gaat makkelijker met natte handen. Zorg ervoor dat de bovenkant mooi glad wordt en gelijkmatig is verdeeld in de boterkoekvorm.

Wanneer het deeg mooi glad in de vorm, neem je een ei breek het in een klein kommetje en klop het goed los. Pak een vork en maak op het deeg steeds motiefjes van een ruit. Daarna pak je een kwast en besmeer het deeg met de los geklopte ei. Pak de boterkoekvorm en doe het in de oven. Bak het over ongeveer 35 minuten. De boterkoek moet uit de oven wanneer het een mooie bruine kleur heeft aan de bovenkant. Wanneer de boterkoek uit de oven is gehaald, dan zal de boterkoek erg kunnen wiebelen en zal het niet gaar lijken.

Maak je geen zorgen. Eerst moet de boterkoek goed afkoelen, dan komt het weer allemaal goed. Wanneer de boterkoek 10 minuten uit de oven is gehaald, dan moet je met behulp van een lepel (de bolle kant) de zijkanten van de boterkoek heel voorzichtig naar beneden drukken. Hierdoor zal de bovenkant van de boterkoek even hoog zijn. Voor een heerlijk resultaat, moet je de boterkoek voor ongeveer 6 uurtjes laten afkoelen. Wil je de boterkoek uit de vorm halen, dat doe je door te trekken van het bakpapier in de vorm. Doe dat heel voorzichtig. Uiteindelijk snij je de boterkoek in mooie stukjes en zet leg de koekjes op het bord.


Eet smakelijk!