Poffertjes

Poffertjes zijn zoete lekkernijen die gemaakt worden met deeg. Ze lijken op een soort van dikke en kleine pannenkoekjes. De dikte van de pannenkoekjes komt doordat ze rijzen. Het bereiden van pannenkoeken wordt gedaan met tarwebloem en boekweitmeel. Poffertjes worden vooral veel gegeten door kinderen, maar ook veel volwassenen zijn er dol op.

geschiedenis

Poffertjes bereiden

Het bereiden van de poffertjes gaat als volgt: Als eerst heb je als poffertjeskraam of restaurant een grote plaat nodig. De reden hiervoor is dat het in een poffertjeskraam of restaurant het om grote aantallen gaat. Door gebruik te maken van grote platen kan dit snel en makkelijk gedaan worden. Het is ook erg belangrijk om de poffertjes snel om te draaien. Dit moet omdat de poffertjes zacht moeten zijn van binnen. De poffertjesbakkers hebben hier ervaring mee, dus het wordt ook erg snel gedaan.

Als je geen zin hebt om kant en klare poffertjes te kopen kun je het ook makkelijk thuis maken in een kleine poffertjespan die hiervoor geschikt is. In een poffertjespan zitten uithollingen, waardoor het deeg gevormd kan worden tot een poffertje. Om poffertjes te kunnen bereiden zijn de volgende ingrediënten nodig:
- Boekweitmeel
- Melk
- Zout
- Gedroogde gist
- Ei
- Suiker

Het is erg lekker om de poffertjes te eten met poedersuiker en roomboter.

Poffertjes geschiedenis

Poffertjes bestaan al sinds 1720 en ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Ook zijn ze sinds 1800 een echt Frans gerecht. Ze werden door kloosterbroeders ontwikkeld in Frankrijk. Dit gebeurde doordat ze een mix van meel en boekweitmeel hadden geëxperimenteerd. Zo ontstond het poffertje uiteindelijk.

In Nederland is het produceren en verkopen van poffertjes ontstaan door Julien Seth. Hij is ook de stamvader van de familie poffertjesbakkers. Dit kwam via de kermissen en via de marskramers.

Het Franse gerecht is erg onbekend in Frankrijk, maar in Nederland behoort het poffertje tot een Nederlandse specialiteit. De naam ‘poffertjes’ is ook niet zomaar ontstaan. Het heette eerst ‘broedertje’. Daarna werd er een nieuwe plaat gebruikt om daarmee het beslag van de poffertjes te ‘’poffen’’. Hierdoor is de naam veranderd en is de naam ‘poffertjes’ ontstaan.

Elke poffertjesbakker heeft een originele en eigen recept van hoe de poffertjes worden gebakken. Het recept van de poffertjessalon Seth blijft nog altijd geheim, omdat deze al sinds de oorsprong hetzelfde is gebleven in de familie. Ook blijft het recept van de familie Seth erg gewaardeerd worden, want ze weten het juiste recept voor de lekkerste poffertjes. Ze worden heerlijk bruin, gaar en krokant gebakken, maar ze blijven toch nog zacht. Het is ook een aanrader om de poffertjes te eten met boter en wat poedersuiker.

Hoeveelheden ingrediënten en benodigdheden

De hoeveelheden van de ingrediënten voor het poffertjesrecept voor 6 personen zijn:
- 2 eieren
- 750 ml melk
- 2 zakjes gedroogde gist
- 4 eetlepels suiker
- 2 theelepels zout
- 500 gram boekweitmeel

Benodigdheden:

- Grote beslagkom
- Staafmixer
- Theedoek
- Spuitbus/zak
- Poffertjespan
- Vork
- Bord
- Invettingskwastje