Introductie pannenkoek

Een pannenkoek is een platte koek, meestal rond en dun gemaakt. Deze pannenkoeken worden bereid uit een op zetmeel gebaseerd beslag dat eieren, melk en boter kan bevatten en gekookt op een heet oppervlak zoals een koekenpan of een bakplaat. Vaak worden deze pannenkoeken gebakken in boter of in olie. In Groot-Brittannië zijn ze vaak ongezuurd en zit er geen gist bij. Ze lijken ook wel op een crêpe. Dit is anders dan in Noord-Amerika. Daar wordt namelijk een rijsmiddel gebruikt wat meestal bakpoeder zal zijn. De Amerikaanse pannenkoeken lijken ook erg veel op de Schotse pannenkoeken die namelijk ook iets dikker zijn dan de pannenkoeken die we in Nederland hebben. Ook is de Amerikaanse/Schotse pannenkoek niet zo groot net als die van Nederland, maar dat maken ze goed door in de dikte wat meer toe te voegen. En sommige mensen vinden zelfs dat de Amerikaanse pannenkoeken ook wel op drop scones lijken.

pannenkoek

Geschiedenis van de pannenkoek

Archeologische bewijsmaterialen suggereren dat de pannenkoeken waarschijnlijk een van het eerste wereldwijde gerecht is dat wordt gezien als iets van het ontbijt. Alhoewel de pannenkoeken door de Amerikanen gewoonlijk gegeten worden in de ochtend, kunnen pannenkoeken op andere momenten op de dag ook prima gegeten worden. Dit komt ook omdat mensen steeds creatiever zijn geworden met de diverse ingrediënten die ze bij de pannenkoek doen. De pannenkoek stamt oorspronkelijk af van de oude Grieken. Ze hadden in die tijd al met ingrediënten geëxperimenteerd en deden honing, sesam zaad en kaas over de pannenkoeken.

Regionale verschillen

Bijna iedereen kent wel de typische pannenkoeken de je wel ziet in de Amerikaanse films of series: de dikke, zachte pannenkoeken. Dit is in de andere delen van de wereld wel anders. Dat komt natuurlijk door de invloeden van het cultuur/land dat er op die variaties zijn met betrekking tot de pannenkoeken.

Zo heb je in Nepal een hartige rijst pannenkoek genaamd cjataamari. Deze is gemaakt met eieren en vlees bovenop. Dit gerecht wordt ook wel Newari Pizza genoemd, omdat het word geserveerd als een pizza.

Dit verschilt weer heel erg met de pannenkoeken die ze in Pakistan hebben. Rishiki wordt het daar ook wel genoemd. Deze is iets dikker dan de crêpe en wordt op dezelfde manier gemaakt als de Nederlandse pannenkoek. Maar in plaats van normale melk, gebruiken ze kokosnoot melk. En wordt het meestal geëindigd met honing. Dit wordt massaal gegeten in het noorden van Pakistan.

Nederlandse pannenkoeken

De Nederlandse pannenkoek kent vele varianten. Zo heb je de normale pannenkoek met natuurlijk toppings, poffertjes, flensjes en spekdik. In Nederland worden de pannenkoeken meestal in de avond of middag gegeten. Dit wijkt sterk af van het tijdstip waarop de Amerikanen eten. Die de pannenkoeken eigenlijk uitsluitend in de ochtend eten. In Nederland is bijna ook wel iedereen bekend met de wel bekende pannenkoekenhuizen die je in elke stad wel kan vinden. Wat juist vele niet weten is dat de pannenkoekenhuizen zo populair zijn geworden dat ze zelfs zijn uitgebreid naar andere landen, zoals Noord-Amerika en Canada.