Poffertjes

Poffertjes zijn een zoet gerecht dat wordt gemaakt met deeg, het lijkt op kleine pannenkoekjes maar dan dikker, omdat ze rijzen. Pannenkoeken worden alleen bereid met tarwebloem, maar poffertjes ook met boekweitmeel. Poffertjes zijn van binnen erg zacht, dit komt omdat de poffertjes al worden omgedraaid als het deeg nog niet hard is. Poffertjes worden vooral veel gegeten in Nederland en zijn een typisch Nederlandse traktatie. Kinderen zijn er erg dol op, maar het wordt ook graag door volwassenen gegeten. Poffertjes worden gegeten met poedersuiker en roomboter. Poffertjes komen oorspronkelijk uit Frankrijk, maar vaak denken mensen dat poffertjes typisch Nederlands is. De poffertjes worden gemaakt op erg grote platen in een restaurant of een poffertjeskraam, maar thuis is het ook makkelijk te maken in een poffertjespan.

poffer

Poffertjes recept

De poffertjes worden gemaakt op erg grote platen in een restaurant of een poffertjeskraam, dit wordt gedaan om een erg grote aantallen poffertjes snel en eenvoudig te kunnen maken. Het omdraaien van de poffertjes moet snel gebeuren, want de poffertjes horen zacht te zijn van binnen. Hier zijn de poffertjesbakkers erg snel in. Thuis is het ook erg makkelijk om de poffertjes te maken in een poffertjespan. Hier zitten ronde uithollingen in, om het deeg gemakkelijk de vorm van de poffertjes te geven. Voor het recept heb je een aantal ingrediënten nodig. Dit zijn onder andere bloem, zout, suiker, gedroogde gist, melk en ei. Op smaak kan er ook wat roomboter en poedersuiker bij gedaan worden. De hoeveelheden van de ingrediënten zijn:

  • - Eén ei
  • - Driehonderdvijftig ml melk
  • - Eén zakje gedroogde gist (van zeven gram)
  • - Twee eetlepels suiker
  • - Halve theelepel zou
  • - Tweehonderdvijftig gram bloem

Bereidingswijze

- Pak een grote kom om de bloem, suiker en zout in te kunnen mengen. Kijk uit dat het zout niet direct met de gist samenkomt.

- Na het mengen voeg je de gist toe en daarna de melk. Dit moet je goed mengen, zodat er helemaal geen klontjes ontstaan. Vervolgens voeg je het ei toen en ga je het goed mengen. Na dit gedaan te hebben moet de bak afgedekt worden met een vochtige theedoek. Dit moet een uur op een warme plek staan.

- Nadat het uur voorbij is moet je een spuitbus of een zak vullen met het beslag en vervolgens de poffertjespan invetten met roomboter. Daarna zet je dit op medium vuur. Zodra de pan opgewarmd is moeten de poffertjes erin gespoten worden.

- Gebruik een vork om de poffertjes om te draaien, dit zal binnen tien tot twintig seconde gedaan moeten worden. Dit leg je vervolgens één voor één op een bord met roomboter en poedersuiker, maar het is ook erg lekker om het te proberen met de combinatie aardbei en Nutella.


Soorten poffertjes

Er zijn een aantal soorten poffertjes met verschillende smaken. Dit zijn de verschillende soorten:

  • - Kaneel-rozijnenpoffertjes
  • - Aardbeien-poffertjes
  • - Gember-kaneelpoffertjes
  • - Poffertjesspies met fruit